“Marathon” hos OOA i 1979

Teksten er retorisk interessant at beskæftige sig med, fordi den giver os et indblik i, hvordan en aktivistisk gruppe, OOA, kommunikerer internt. Derudover bidrager Bente Meilliers sansebeskrivelser til en levende oplevelse og fornemmelsen af selv at være til stede.

December d. 16 2021 ·  3 minuters læsetid · Nøgleord: Partcipatory rhetoric, in situ, OOA

Vil du miste pusten? Så skal du tage tilbage til 1979, hvor Bente Meillier guider dig gennem en dag på landssekretariatet hos OOA. Og det at miste pusten er nødvendigvis ikke en dårlig ting, når man brænder for en sag.

 

Men hvorfor giver Bente Meillier egentlig et indblik i landssekretariatet? Hun vil gerne orientere lokalgrupperne om, hvordan hverdagen i landssekretariatet ser ud. Bente Meillier tilkendegiver, at det er svært at opsummere deres hverdag, fordi det skal opleves. Derfor er teksten fyldt med detaljerige sansebeskrivelser, som følgende citat viser: “Stressen stiger og folk ser helt flakkende ud i øjnene efterhånden, når vi snakker opgaver”. Her anvender Bente Meillier fx synssansen til at beskrive, hvad hun ser.

 

Retoriske perspektiver

Denne tekst er særligt interessant, da Bente Meillier i retorisk forstand udfører feltarbejde med sin krop, sine sanser og sine følelser. Bente Meillier er observatør i sit eget liv og sin egen hverdag. I et nutidigt, retorisk perspektiv vil Meilliers beskrivelser blive betragtet som feltnoter, som kunne være blevet skrevet af en ‘participatory’ kritikker – en retoriker, som selv deltager i retoriske situationer. I dette tilfælde er det bevægelsen OOA, der ubevidst bliver “studeret” af Bente Meillier, fordi hun ikke er retoriker. Det vil altså i en almindelig retorisk situation være kritikeren, der udfører in situ-beskrivelserne. Begrebet ‘in situ’ er særlig interessant for kritikere, der ønsker at opleve retoriske performances i den situation og i det samfund, hvor de finder sted. ‘At være til stede’ er altså nøglesætningen, når man ønsker at undersøge in situ-tekster og retoriske performances.

At være in situ giver mulighed for at opleve en kombination af en fysisk og mental verden, idet de fysiske bevægelser påvirker vores følelser og oplevelser.

Bente Meilliers sansemættende in situ-beskrivelser bliver vores genvej til at forstå og opleve situationen på en mere kropslig måde. I teksten optræder der både en fysisk og mental verden. Den fysiske verden kommer til udtryk ved telefonerne på kontoret, en ødelagt vinduesrude eller klokken på hoveddøren. Telefonerne bliver nævnt op til flere gange, og man kan nærmest konstant høre lyden af dem ringe, når Bente Meillier skriver: “Af og til får man lyst til at hive stikket ud på telefonerne.” (s. 2). Den mentale verden handler mere om følelser som stress, frustrationer, dårlig samvittighed osv., som vi har beskrevet tidligere og giver læseren fornemmelsen af at være in situ. At være in situ giver mulighed for at opleve en kombination af en fysisk og mental verden, idet de fysiske bevægelser påvirker vores følelser og oplevelser.

 

Hvorfor vil Bente Meillier have os med på “Marathon”?

Vi ser flere årsager til, at Bente Meillier vil inddrage os i sine personlige oplevelser. For det første må man se teksten i sin kontekst: OOA var en aktivistisk gruppe i 1979, hvor deres agenda bestod i at forhindre atomkrafts indtog i Danmark (OOA blev nedlagt i 2000). Denne kontekst viser, at Bente Meillier forsøger at promovere OOA gennem intern kommunikation. For det andet er beskrivelserne af deres hverdag blevet efterspurgt af de frivillige i lokalgrupperne. For det tredje vil Bente Meillier give et jordnært indtryk af deres gang.

 

Med andre ord er “En dag på landssekretariat” som at løbe et marathon, når man bliver taget med på en travl, politisk og aktivistisk hverdag i OOA. På løbeturen prøver Bente Meillier at forklare de frivillige, hvad dagene bliver brugt på, og det er at løbe meget stærkt!

 

Skrevet af:

Emma er interesseret i protestretorik og politisk retorik

Katja er interesseret i retorisk tradition, visuel retorik, retorisk medborgerskab

Mie er interesseret i virksomhedskommunikation, herunder intern og ekstern kommunikation, ledelsesretorik, kulturanalyser, SoMe 

Line er interesseret i grammatik, intern og ekstern virksomhedskommunikation, kulturanalyser, SoMe

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *