Aktivisten er gødningen på samfundets mark

Forskeren gør aktivistens arbejde begribeligt for andre – giver det endnu en stemme i offentligheden. 

December d. 16 2021 ·  1 minuts læsetid · Nøgleord: aktivisme, aktivist, handlekraft

Gennem offentlighedens øgede forståelse af aktivistens formål sker der noget. Sat på spidsen legitimerer forskeren aktivistens handlinger gennem sin formidling: Gør optøjer til politiske aktioner og bøller til aktivister. Fra de kreative aktioner over de civilt ulydige til dem, der opererer på den anden side af loven. Så nok er aktivisten gødning på samfundets mark, men forskeren sørger for, at vi kan høste afgrøden.

Aktivister og sociale bevægelser er nødvendige for et samfund, der bliver ved med at udvikle sig og ikke går i stå. Der er brug for nogen, der råber op og stiller spørgsmålstegn ved status quo. Udviklingen af vores velfærdssamfund kan vi dels takke videnskabsfolk og opfindere for – men historiens aktivister har æren for, at vi har indrettet et samfund til gavn for de fleste.

Fra Martin Luther King der stillede sig i spidsen for borgerrettighedsbevægelsen i USA til Greenpeace, der i årtier har kæmpet for en ansvarlig omgang med naturen. Greta Thunberg, har med sin Skolstrejk för klimatet været med til at mobilisere en hel generation til klimakampen. Når man skal have ændret noget, nytter det ikke kun at stille et borgerforslag, for der skal også opmærksomhed til: Det kan en aktivistisk handling skabe. Fx at stoppe trafikken en dag eller med hele sociale bevægelser, der over lang tid har fokus på ét emne.

Kilde

Aktivisme og sociale bevægelser handler om forandring. Forandringen i vores måder at håndtere vores liv på sker mange steder. I selve det demokratiske system er forandringen indbygget, men samtidig er der indbygget en modstand. En træghed, en bevarelse af tingene som de er. Det tager tid at få ting ændret. Forskningen er med til at blotlægge inertien i det etablerede system og i samme bevægelse vise agiliteten i de mange former for aktivisme.

Aktivisten og hendes aktivisme er et direkte udtryk for ønsket om forandring

Aktivisten og hendes aktivisme er et direkte udtryk for ønsket om forandring. Uden at det er blevet forvrænget af institutioner og konventioner. Indsigten i aktivistens arbejde gengiver borgeren sin handlekraft for aktivisten bliver både rollemodel og pejlemærke for engagementet i vores fælles liv; samfundslivet.  Aktivismen er fortælling-en om hvordan det foregår, at det foregår og ikke mindst at det lykkes: Igen og igen.

Fra forsiden af Time magazine’s Person of the Year 2019 

Forskeren løfter ikke bare aktivistens arbejde op i en akademisk sammenhæng. Den retoriske forsker er med til at legitimere aktivismen, så den bliver en integreret del af vores demokratiske liv med justering, tilpasning og udvikling af vores samfund. Hele samfundet nyder godt aktivistens engagement som alle markens planter nyder godt af gødningen fra stalden.

Skrevet af:

Johan er interesseret i retoriske situationers udvikling; Hauser-style.

Retorikstuderende

Retorikstuderende

Retorikstuderende

Retorikstuderende og hundeejer i spe

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *