Et afgørende øjeblik i kampen mod atomkraft?

Den 4. juni 1976 afleverede Organisationen til Oplysning om Atomkraft (OOA) 168.198 underskrifter til den daværende statsminister, Anker Jørgensen, på Christiansborg. Underskrifterne opfordrede til at beslutningen om at indføre og udbrede atomkraft i Danmark skulle udsættes. 

December d. 16 2021 ·  3 minuters læsetid · Nøgleord: underskriftindsamling, retorisk handling

Selve overrækkelsen af de mange underskrifter kan ses som en retorisk handling, der rummer en særlig materialitet, der ville være oplagt at undersøge med fx deltagerobservation. Hensigten med at indsamle og aflevere underskrifterne var at styrke OOA’s synspunkt omkring at vente med atomkraft til man vidste mere om konsekvenserne på lang sigt og ved ulykker.

 

Ved at mødes med landets statsminister i landets parlament på en (mindre) mærkedag (afslutningsdebatten før sommerferien) og aflevere mange underskrifter indsamlet på kort tid (seks uger) får OOA flyttet sit arbejde i demonstrationer, marcher og lokalkontorer ind i den lovgivende forsamling. Fra en modoffentlighed til den offentlige sfære, hvor lovgivning besluttes.

Frivillige forsamlet uden for Christiansborg umiddelbart før afleveringen af underskrifterne fredag den 4. juni 1976 (klip fra TV-Avisen).

Alle disse momenter artikuleres direkte eller underforstået i de efterladte artefakter (pressemeddelelse, taler og tv-indslag), der spillede en rolle i for at skabe den samlede betydning for alle disse forskelligartede handlinger. Som samlet retorisk handling fik OOA fremmet og styrket sit synspunkt og position. Begivenheden stod ikke alene; det var kulminationen af de første par års arbejde og det blev fulgt op i årene efter med handlekraft og folkelig opbakning.

 

Den historiske begivenhed den 4. juni 1976 ligger nu i fortiden, og derfor er det interessant, om man som nutidige retorikere kan undersøge en hændelse, der ligger 45 år tilbage i tiden, og hvor materialet udelukkende består af et udvalgt materiale på en hjemmeside, der har fokus på OOA’s bedrifter.

Samlet set fortæller fragmenterne historien om, hvordan overleveringen af underskrifterne fandt sted.

På atomkraftnejtak.dk er der lavet en tidslinje over begivenheder i OOA’s regi, heriblandt forløbet omkring underskriftsindsamlingen i 1976. Klikker man ind på den begivenhed, ser man tre korte tekststykker produceret til hjemmesiden; en video på under 1 min; det originale papir til underskrifter; et avisudklip; et par billeder og to taler og to pressemeddelelser. Samlet set fortæller fragmenterne historien om, hvordan overleveringen af underskrifterne fandt sted.

 

Den første underskriftsindsamling foregår tidligt i OOAs historie, da OOA kun er to år gammel. Også i 1979 og i 1983 laver OOA underskriftindsamlinger til at iscenesætte befolkningens opbakning. Når OOA vælger at igangsætte to underskriftsindsamlinger efter den første, tyder det på, at OOA opfatter det som en effektfuld aktivistisk strategi.

 

En af talerne, der er dokumenteret på hjemmesiden, holder Thorkild Bjørnvig på vegne af OOA, idet underskrifterne bliver afleveret. Dette er hans officielle adressering til statsministeren, hvor han fra start slår fast, at befolkningen har taget stilling og ikke ønsker atomkraft nu:

Talens indledning vidner om den seriøse og formelle atmosfære, der må have været i den givne situation. Det ser man bl.a., fordi Bjørnvigs tale argumenterer på OOA og deres erklærede underskriftstøtters vegne.

 

Den samme stemning fornemmer man i videoen, hvor vi ser billeder og et kort videoklip fra overleveringen. I videoklippet ser man 12 personer sidde om et langt bord.  På midten af bordet står fire papkasser med OOA’s solmærke. Stemningen virker seriøs og fattet, og personerne på billeder og videoklip er koncentrerede om underskrifterne.

Statsminister Anker Jørgensen modtager de mange underskrifter efter afslutningsdebatten i Folketingssalen. Anker Jørgensen er nummer tre fra venstre (alle fotos er klip fra TV Avisen på DR i 1976 som ligger som video på https://www.atomkraftnejtak.dk/kampagnerne/ ).

I Bjørnvigs tale og videoklip fornemmes en seriøs og formel stemning, der giver situationen højtidelighed og alvor. Det konkluderer vi på et mangelfuldt materiale.

 

Vi har ikke haft adgang til en række informationer, om eksempelvis hvilke reallyde der har været, hvor længe mødet har varet og om der blev drukket alkohol. Det er svært at vide, hvordan stemningen har været. Hvis vi havde været til stede under overrækkelsen af underskrifterne, kunne vi have lavet en kropsligt forankret analyse, og dermed fået et mere nuanceret indtryk af, hvordan de tilstedeværende er blevet påvirket af situationen.

 

Dette fragment af en analyse peger på, hvilke metodiske udfordringer der blandt andet er knyttet til det at analysere en historisk situation, hvor det ikke er muligt at være tilstede i tid og rum med sin krops fulde sanseapparat.

Statsminister Anker Jørgensen ser nærmere på nogle af arkene med underskrifterne (klip fra TV Avisen samme dag).

 

Skrevet af:

Johan er interesseret i retoriske situationers udvikling; Hauser-style.

Retorikstuderende

Retorikstuderende

Retorikstuderende

Retorikstuderende og hundeejer i spe

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *